De harde schijf is de plek waar alle programma's en bestanden opgeslagen worden. Windows zelf is ook een programma. Een defecte harde schijf kan ervoor zorgen dat de computer langzamer wordt of het zelfs helemaal niet meer doet. Als wij dit constateren krijgen wij vaak de vraag hoe een harde schijf dan stuk kan gaan. Daar is niet eenvoudig antwoord op te geven. Een harde schijf is een complex stukje techniek en kan op veel verschillende punten falen. Een (Engelstalig) Wikipedia artikel geeft daar een uitgebreid antwoord op: http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive_failure.
Een harde schijf bestaat grofweg uit een rondraaiende schijf waar met behulp van magnetisme informatie opgeslagen is, een leeskop aan een arm die enkele nanometers boven schijf zweeft en een printplaat die alles aanstuurt. Een schijf kan op al deze gebieden defecten gaan vertonen.
In het kort kan men 5 verschillende defecten onderscheiden:
- Head crash: De leeskop van de harde schijf komt in aanraking met de draaiende schijven. Door een harde schok (laten vallen), door stof dat ondanks stoffilter is doorgedrongen tot de binnenzijde van de harde schijf of door een plotselinge stroomuitval waar de beveiliging niet op heeft gereageerd.
- Defecte sectoren: Sommige magnetische sectoren van de schijf zijn niet meer leesbaar/ schrijfbaar. Dit kan ook veroorzaak worden door stof dat door de stoffilter gedrongen is, maar kan ook andere oorzaken hebben.
- Stiction: De leeskop blijft aan de schijf "kleven" en komt niet meer los waardoor deze de schijf beschadigd. Dit kan een gevolg zijn van te vochtige atmosfeer, of een slechte coating die de plaat moet beschermen tegen "stiction".
- Electronisch falen: De printplaats van de harde schijf is niet in orde en stuurt de componenten niet meer (goed) aan. Dit kan het gevolg zijn van een blikseminslag, waterschade of een falende (computer)voeding. Dit kan ook zomaar gebeuren, omdat de componenten op de printplaat ook niet het eeuwige leven hebben.
- Kogellager of motorpech: De motor die de schijf of schijven aandrijft kan doorbranden, maar na verloop van tijd kunnen ook de kogellagers van de schijven sltijten of het helemaal begeven.
Soms kunnen schijven met defecte sectoren nog jaren overleven omdat de software er "omheen" leest en schrijft. Zelfs een val kan in de eerste instantie geen zichtbare of merkbare schade aanrichten maar een losgeschoten component of een losgeraakte stoffilter kan op den duur schade aanrichten. Harde schijven kunnen ook van fabriek af een mechanisch defect hebben die zich bijvoorbeeld pas na drie jaar laat zien.
Daarom: backup, backup, backup...
Opmerkingen